Sådan trives du med uønskede forandringer

Bemærk øvelse nederst på siden!

Uønskede forandringer påvirker nemt din trivsel

Hvad sker der den dag, hvor al ting er anderledes end i går? Du mister dit job, din kæreste går fra dig, du bliver kørt ned  på cykel. Som lyn fra en klar himmel. Ingen tid til at forberede dig på det. Tæppet er trukket væk under dig.

Går du i panik, gemmer du dig, lader som om alt er ved det gamle, skammer dig, føler dig ude af kontrol, gør en kraftanstrengelse for at komme videre? Måske gør du lidt af det hele.

Lige meget hvad du gør, forandrer ingen af dine reaktioner den nye virkelighed.

Når forandring kommer pludseligt, får dit system et chok. Du kan ofte ikke forandre det der er sket. Forandringen er ankommet.

Det eneste, du har indflydelse på, er, hvordan din krop fordøjer chokket og hvordan du relaterer dig til forandringen.

Som at få revet tæppet væk under mig

Den nat lige efter jul i 2016, da jeg vågende midt om natten, var det som om, tæppet blev revet væk under mig.

Musklerne i mine ben var spændte og smertefulde. Jeg havde ondt i mange af mine led. Mit hjerte bankede meget hurtigt og føltes 3 gange så stort i min brystkasse. Hele min krop var brændende varm. Jeg slog dynen til side. Indeni min krop føltes det som alt var i brand, en varm orkan.

SHIT!

Jeg var godt klar over at overgangalderen var ankommet. Jeg havde fået tegn på, at det var ved at ske. Men jeg var ganske uforberedt på den nat, hvor det faktisk ramte mig.

Fra et øjeblik til det næste føltes det som om den jeg var og kendte så godt, splintredes i tusinde stykker til ukendelighed. Jeg, som jeg kendte mig, var for evigt væk.

Min krop var anderledes uforudsigelig. Varm og svedig. Pludselig glemte jeg helt almindelige ting. Jeg blev ekstrem træt. Ondt i mine led. Min appetit forandrede sig.

Forandringer du ikke er herre over giver anledning til frygt.

Med de forandringer kom chokket og frygten. Frygten for ikke fysisk at kunne det, jeg kunne før. At skulle opgive ting, jeg elsker. Spørgsmål som: kan jeg overhovedet udføre mit arbejde mere, som jo er fysisk i sin natur? Har jeg energi nok til at arbejde med mine klienter, i workshops og træninger?

Frygten for at blive gammel og ubetydelig. Miste min glød.

Det sker nemt, at når livsændrende forandringer rammer, som f.eks. overgangsalder, skilsmisse, uheld og ulykker, tab af job, relationer eller din elskede, så reducerer de os, hvis ikke vi formår kropsligt at bearbejde og fordøje chokket og den efterfølgende stress.

Overgangssalder. Hug, et stykke af dig reduceres. Nemt at krympe, svinde lidt ind. Til sidst er du så fragmenteret, at du ikke længere er hel. Det er ikke rart at leve her, for du går ligesom ved siden af dig selv. Du kan ikke lide eller kende dig selv.

Hele mit 2017 har handlet om at transformere og integrere denne livsændrende oplevelse kaldet overgangsalder til en ny helhed

Jeg har taget min praksis til en ny dybde. Det var ikke et eksplicit ønske jeg havde, men jeg ønskede ikke, at de forandringer jeg oplevede skulle reducere mig til en, jeg ikke kunne genkende eller lide at være. Så jeg måtte gå dybere.

Jeg ville ikke kun ’lære at leve med forandringerne’. At leve med noget kan nemt få en undertone af at overleve og være udmanøvreret. En reduceret version af mig.

Stress og følelser skal i bevægelse for at du trives

Et sted læste jeg: ’Ja, det varer et par år og så glemmer du det igen.’

Nej tak, jeg ville ikke “glemme” det. Når du “glemmer”, er det kun din bevidsthed der glemmer. Det betyder som regel, at du lægger låg den stress og de følelser, som blev trigget ved forandringen, uden at kroppen får mulighed for at bearbejde det.

Så længe du lægger låg på og ikke mærker stress og følelser, tærer det på din energi og dit velbefindende. Din krop har brug for, at disse oplevelser er i bevægelse som et flow af energi, du mærker. Sådan bruger din krop energien til at restituere, genopbygge og nulstille nervesystemet, så du falder til ro indvendig.

Jeg ville trives og blomstre med forandringen. Jeg ville lade min krop gå 100% gennem forandringen og høste erfaringen både somatisk og som, den læring og visdom, der dukkede op.

Så jeg fik hjælp.

Få hjælp til at trives med forandring

Der er tabuer forbundet med de forandringer, vi ikke selv ønsker.

Netop derfor gemmer du dig ofte og skammer dig i det stille over de forandringer du oplever… også selvom de er helt naturlige eller du ikke er skyld i dem.

For kvinder er overgangsalderen tabuiseret. Men det er skilsmisse, fyring fra job etc. også. Du kommer nemt til at skamme dig og synes du er en fiasko.

Så du søger ikke hjælp.

Jeg fandt hjælp flere steder. Et af stederne var i min egen krop. Dagligt bevægede jeg min krop og brugte de kropscentrerede værktøjer, jeg også lærer mine klienter, til at lære min krop at kende på ny.

Jeg ønskede (og ønsker stadig) at lære min nye krop at kende, at blive den. Jo mere jeg er villig til, at lade det jeg oplever flyde gennem min krop, jo mere fordøjer og integrerer min krop det til en ny helhed. Det kan være følelser, smerter, fornemmelser, sanseindtryk og oplevelser. Det har været og er stadig fokus i min træning og praksis.

Sådan opstår oplevelsen af helhed – min helhed. Her trives jeg. Jeg slapper helt af i mit væsen og er forbundet til alt som er mig. Når jeg navigerer mit liv herfra, mærker jeg tydeligere hvem jeg er, hvad jeg har brug for og hvad jeg kan give.

En kropsbaseret praksis kan læres

Du kan også lære det. Klik på billedet go start med en 10 min praksis, hvor fokus er at mærke dig selv indefra.